Markku Wilenius

Biovoima luo uusia mahdollisuuksia metsäteollisuudesta terveystuotteisiin. Suomella on valtavat mahdollisuudet, jotka on toistaiseksi huonosti ymmärretty.

Helsingin Sanomat 31.12.2014

Mihin usko biovoiman valoisaan tulevaisuuteen perustuu, Turun kauppakorkeakoulun Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen professori Markku Wilenius?

”Monien raaka-aineiden hinnat ovat lähteneet radikaalisti kallistumaan vuosituhannen vaihteen jälkeen. Erityisesti kehitys on koskettanut uusiutumattomia luonnonvaroja, joiden saatavuutta rajoittaa niukkuus.

Kehitys pakottaa uusiin ratkaisuihin. Nyt haetaan parempaa tehokkuutta nykyisten materiaalien käyttöön ja korvaavia materiaaleja erityisesti uusiutuvien raaka-aineiden puolelta. Uskon, että koittaa biomateriaalien aika.

Suomella on vuosisatojen historia alan osaamisessa. Nyt metsäteollisuudessa on lähdetty tekemään uudenlaista kehitystyötä ja investointeja. Paperin tuottaminen on ollut kommunikaation tukemista, nyt tapahtuu iso hyppy materiaalien valmistamiseen.

Metsäteollisuus on tottunut varsin alhaiseen jalostusarvoon. Nyt pitää miettiä, mitkä ovat metsäteollisuusalueella tuotettavia niche-tuotteita.

Mahdollisuuksien kirjo on suuri: esimerkiksi toisen sukupolven polttoaineet, kuitupohjaiset korvikkeet fossiiliseen raaka-aineeseen pohjautuville materiaaleille, rakentaminen ja pakkaus, puudesign. Merkittävä ryhmä on terveystuotteet, ja tässä tarkoitan välittömän ympäristön rakentamista hyvinvointia tukevaksi.

Suuret innovaatiot ovat aina tulleet eri alojen yhteistyön tuloksena. Tulevaisuuden monet menestystuotteet ovat digitaalisen tuotannon ja puukuitujalostamisen älykkäitä yhdistelmiä. Teollisuuden on ymmärrettävä uudet mahdollisuudet ja oltava ajoissa kasvavilla markkinoilla.”