Mika Ihamuotila

Yllätyin siitä, miten suomalaisesta koivusta saa noin miellyttävän materiaalin.

Toimitusjohtaja Mika Ihamuotila, Marimekko (Helsingin Sanomat 13.3.2014)

Millaiset ominaisuudet liukosellusta valmistetussa kankaassa yllättivät ja mitkä tekijät ratkaisevat kankaan käytettävyyden Marimekon kannalta, toimitusjohtaja Mika Ihamuotila?

”Odotin, että liukosellusta valmistettu kangas olisi tunnultaan karheampaa materiaalia. Helpostihan sitä mieltää puukuidun paperimaiseksi, mutta kuitu olikin pehmeää ja hieman kiiltävää.

Kankaan käytettävyyden Marimekon kannalta ratkaisee loppukädessä materiaalin laatu – tuntuma ja ulkonäkö, ja tietysti esimerkiksi kulutuksen- ja värinkesto. Marimekolla on tiukat laatukriteerit käyttämilleen materiaaleille, ja väreistään Marimekko tunnetaan, joten molemmat näkökohdat ovat tärkeitä lopullisten valintojen kannalta.

Mielestäni koivussa valmistetussa kankaassa on erittäin paljon potentiaalia. Yksi vaateteollisuuden suurimmista muutoksista on merkittävä kuluttajakäyttäytymisen muutos. Kuluttajat eri puolilla maailmaa haluavat yhtäällä hyödyntää digitaalisia kanavia ja toisaalta nähdä ekologisempia tuotteita. Näin suurta asennemuutosta ei ole nähty vuosikymmeniin.

Ekologisuus ei ole vain muoti-ilmiö, vaan se on arvioni mukaan tullut ehdottomasti jäädäkseen. Jos tästä uudesta valmistusmenetelmästä saadaan kaupallinen menestys, voidaan sillä korvata nyt maailmanmarkkinoilla vallitsevia öljypohjaisia tekokuituja, kuten polyesteria, ja tietysti luonnonkuiduista esimerkiksi puuvillaa.

Selluloosamuuntokuitujen osuus maailmanmarkkinoista on tällä hetkellä vähäinen, ja kysyntä uusille ekologisille materiaaleille kasvaa jatkuvasti. Suomalaisen osaamisen arvostus maailmalla on erittäin korkea, joten olisi todella hienoa jos tällainen innovaatio lähtisi Suomesta.”